Tutoriale, instrucțiuni, termeni tehnici

Există 3 tipuri de rețea sau organizare a unui grup: centralizată – descentralizată – distribuită

Rețea centralizată

Rețea descentralizată

Rețea distribuită

Fiecare mod de organizare are avantajele și vulnerabilitățile sale: organizarea centralizată este cea mai eficientă în transmiterea informațiilor, fiind directă, dar tocmai din acest motiv este și cea mai vulnerabilă la atacuri, având un singur punct de eșuare. Un membru compromis poate fi pus în carantină sau exclus, însă dacă membrul central este compromis, întreaga organizație/rețea va fi instant afectată și automat deconectată de restul rețelei.

Organizarea distribuită este cea mai rezistentă atacurilor și coruperii rețelei, oricare punct compromis neavând niciun efect asupra rețelei/organizației decât a altor membri individuali. Viteza transmiterii și verificării informației însă este cea mai înceată, fiecare membru trebuind să îi verifice pe toți ceilalți membri pentru a se asigura de un consens.

Organizarea descentralizată unde fiecare membru se conectează la un nod de rețea, acestea sincronizându-se între ele, îmbină atât rezistența la atacuri cât și eficiența transmiterii informației în rețea cu sincronizare între nodurile rețelei. Nodurile compromise vor fi excluse de restul rețelei, afectând doar membrii conectați la acestea. Membri neafectați au libertatea de a se separa și reconecta la un alt nod care nu a fost corupt.

Generalul Bizantin - consens fără autoritate centrală

Să presupunem că ești un general care vrea să cucerească un castel. Dacă ajungi să îl ataci deodată cu aliații tăi și care l-au înconjurat, îl vei cuceri. În caz contrar însă veți fi biruiți. Cum te asiguri că toți aliații tăi:
– au primit mesajul atacului simultan
– ați ajuns cu toții la un consens în a acționa (ataca)
– ai eliminat toți spionii care să afle de atac
– ai exclus trădătorii sau generali compromiși care să îți strice planul
– fără să poți da tu ordine celorlalți aliați, care sunt de același rang cu tine și nu îți recunosc autoritatea asupra lor (fără vreo autoritate centrală)? Aceasta este o problemă matematică propusă în anul 1975, considerată de nerezolvat și căreia tehnologia Blockchain s-a dovedit a-i fi soluția.

– sincronizarea în timp real între „noduri” asigură că toată rețeaua are informația curentă
– consensul este atins de către minerii care verifică tranzacțiile, aflându-se în competiție contra timp între ei, verificând inclusiv tranzacțiile precedente
– criptografia „cheilor” private asigură că doar proprietarul acestora va putea „semna” tranzacții și mesaje, transfera valori pe blockchain
– nodurile rețelei și „minerii” care nu „joacă” după regulile prestabilite vor fi automat excluși din blockchainul principal, competiția dintre aceștia pentru recompensa „minării” motivându-i în a rămâne corecți, fiind verificați de restul minerilor.
– pe blockchain toată lumea are aceleași drepturi, de a transfera liber, a vota, a se alătura sau a se separa de restul rețelei, interesul fiecăruia fiind de a rămâne benevol pe blockchain-ul pe care sunt cei mai mulți participanți.)

La ce folosește tehnologia Blockchain?

 • Identitate și cetățenie digitală
  Aplicație practică: Persoane: Civic, Onename (onename.com); Organizații, societăți: Aragon
 • Acte, diplome, certificate
 • Contracte inteligente: programe simple programate să execute
  Aplicație practică: Ethereum, Waves, Neo, Lisk, Rootstock
 • Securizare: prin structura descentralizată și un mecanismul propulsat de consens
 • Vot și guvernământ digital, privat:
  Aplicație practică:
 • Pseudo-anonimitate pe bază de reputație

Aplicație practică:

 • Proprietăți fizice unice înregistrate pe blockchain:
  Aplicație practică: artă (Verisart), miere și stupi (Apis)
 • Magazin online descentralizat:
  Aplicație practică: Openbazaar
 • Notariat descentralizat:
  Aplicație practică:
 • Înregistrarea și urmărirea eficientă a transporturilor de bunuri fizice în timp real
  Aplicație practică: Urmărirea transferului de mărfuri (BitNautic)
 • Valorificarea resurselor informatice neutilizate
  Aplicație practică: Găzduire criptată, redundantă pe blockchain (Sia, Filecoin, Stroj), Putere de procesare și inteligență artificială (Golem, Augur)