Te blokkláncon vagy?

Mi a Blockchain?

A Blockchain egy folyamatosan növekvő decentralizált nyilvános könyvtár (adatbázis) az interneten, amelybe adatokat csupán hozzáadni és olvasni lehet, de nem törölni vagy módosítani.

Ez a nyilvános közkönyvtár olyan blokkokból áll, amelyekben több tranzakció lesz rögzítve. Mive hogy lineárisis növekszik minden egyes új blokkal, amely az előzőhöz kapcsolódik láncként (angolul: „chain”) Blokkláncnak lett nevezve, angolul Blockchain.

Kik a bányászok?

A Blockchain nevű nyilvános könyvtár ellenőrzését illetve új információ hozzáadását olyan számítógépek végzik, amelynek tulajdonosait “bányászoknak” nevezik és akik jutalékot kapnak minden blokklánc tranzakció hozzácsatolásáért, számítógépük üzembe helyezésért cserében.

Mi egy Bitcoin?

Bitcoin a 2009-ben létrehozott Blockchain technológia első gyakorlati alkalmazása, aminek célja szabadon, biztonságosan, globálisan, pszeudoanonim módon, közvetlenül peer-to-peer, átlátható és decentralizált érték létrehozása, tárolása és átutalása az interneten.

A bizánci tábornok - hatóság nélküli megegyezés

Tegyük fel, hogy egy tábornok vagy, aki meghódítani akar egy várat. Ha hirtelen megtámadod és körülveszed, meghódítod. Ellenkező esetben viszont le leszel győzve. Hogyan győződsz meg róla, hogy minden szövetségesed:
egyidejűleg megkapta a támadási üzenetedet
mindannyian megegyezésre estek egyidejűleg cselekedni (támadni)
– eltávolítottad az összes kémeket, akik megtudhatták volna terveiddet
eltávolítottad az árulókat illetve az ellentétes tábornokokat akik terved megszakításához vezettek volna
ugynakkor nem parancsolhatsz a többi tábornoknak, akik veled egyrangúak, és nem ismeri fel hatóságodat fölöttük (központi hatóság nélküli megegyezés)?

Ez egy 1975-ben javasolt matematikai probléma, amelyet eddig megoldathatlannak tekintették, amíg a Blockchain technológia nem bizonyult megoldássá.

Összehangolt támadás
Nem összehangolt támadás

A Blockchain technológia előnyei

Csökkentett, nullához közeli költségek a digitális értékek és tulajdonságok átutalásához

Átláthatóság, kiszámíthatóság, változhatatlanság és determinizmus az ügyletekben - a kód törvény

A digitális és fizikai tulajdonságok állandó, biztonságos és nyilvánosan ellenőrizhető rekordjának rögzítése és karbantartása

Tisztán önkéntes interakció, közvetlenül a résztvevő tagok között, nyilvános fenntartásal

Szabadon és nyilvánosan ellenőrizhető, átlátható és duplikálható technológia

Nyílt építészet , semleges mindenki számára a részvétel, az innováció, az elérés és a felhasználás érdekében

Teljesen semleges architektúra, a hálózaton belül egyetlen tag sem áll a többiek fölött vagy alatt

A végrehajtott ökoszisztéma minden résztvevő számára jövedelmezővé teszi a tisztességes viselkedést, a költségeket és a kizárást elriasztja azok, akik megpróbálják csalni

Az elszámoltathatóság és az ellenőrzés még az összes résztvevő névtelensége feltételek mellett

Közvetlen, peer-to-peer átutalások a hálózati konszenzus által jóváhagyva, "bizalomnélküli", harmadik fél nélkül

Ritkaság és egyediség létrehozása egy végtelenül sokszorosítható digitális környezetben

Cenzúra ellenálló architektúra, kompromisszumra, spamre és kibernetikai támadásokra ellenálló

Gyakran feltett kérdések

Alap információk Blockchain technológiárol:

Un program foarte simplu lansat pe blockchain care se execută singur în baza condițiilor pre-programate la lansarea acestuia.

Fiind de natură deterministă (pot executa doar anumite acțiuni, a căror consecințe sunt cunoscute dinainte) imuabilă (odată lansate „contractele” nu mai pot fi alterate nici de către programatorii care le-au lansat) și necenzurabile (nu pot fi oprite în a se auto-executa de către nicio autoritate), contractele inteligente oferă posibilitatea interacțiunii, tranzacționării și depozitării de valori și proprietăți în condiții personalizabile de maximă siguranță și confidențialitate, în același timp întreg procesul fiind complet transparent încă dinainte de lansarea contractului cât și poate fi urmărit pe tot parcursul derulării acestuia, păstrând o evidență permanentă chiar și după finalizare, toate acestea putând fi vizualizate de oricine doar cunoscând adresa publică a contractului inteligent.

Mai mult

Află mai multe despre programe deterministe, imuabilitate, exploratoare de blockchain, coduri sursă deschise

Avantajele principale sunt accesul liber, rapid și gratuit al oricui în crearea unei (sau a mai multor) adrese fără niciun fel de acte și că tranzacțiile pe blockchain sunt directe de la om la om, fără implicarea a niciunei terțe părți, instituții financiare sau acordul autorităților cât și în a transfera la costuri reduse orice valoare sau proprietate de la un capăt al pământului la celălalt, la orice oră, de pe orice dispozitiv conectat la internet (sau servicii mobile) în doar câteva secunde.

Beneficiile sunt multiple, printre care reducerea semnificativă a costurilor în administrarea, tranzacționarea și depozitarea valorilor datorită descentralizării și automatizării prin simpla arhitectură a blockchainului, transparența tranzacțională, siguranța și rezistența la atacuri, cenzură și sechestrări, și nu în ultimul rând faptul că valorile, proprietățile și tranzacționarea acestora a devenit programabilă, deschisă inovației.

Mai mult

Află mai multe despre costurile și viteza tranzacțiilor pe blockchain, exploratoare de blockchain

Tehnologia blockchain deja a ajuns să revoluționeze industria transporturilor, cea financiară, notarială, a medicinei și chiar implementată în anumite sectoare guvernamentale, demonstrând potențial chiar în a înlocui în viitorul apropiat multe segmente dintre acestea. Blockchain va face pentru transferul de valori ceea ce internetul a adus domeniului comunicării în ultimii 20 de ani.

Potențialul probabil cel mai mare îl va avea în facilitarea pentru cele aproximativ 3 miliarde de persoane aflate azi fără acces la servicii momentan oferite de bănci, fonduri de investiții și notari, predominant în zonele Asiei și Africii centrale (din lipsa actelor de identitate, lipsa instituțiilor și infrastructurii din zonă, cadru legislativ neprielnic, sau al accesului la școlarizare). Astfel tehnologia Blockchain va valorifica și elibera un potențial uman valoros până acum neparticipativ, iar în al doilea rând, pentru prima oară în istorie vor putea deține conturi de valori și tranzacționa pe piață cu oamenii și între ele entitățile non-umane, non-fizice, care vor funcționa non-stop, mult mai rapid ca orice om și cu potențial exponențial de adaptare și evoluție.

Mai mult

Află mai multe despre contracte inteligente, cei non-bank-abili și industrii clasice care au integrat deja tehnologia blockchain.

Având în vedere că oricine își poate crea o adresă pe oricare Blockchain public, chiar și fiind deconectat de la internet, acest lucru este fără dar și poate posibil, inițial. Depinde apoi cu cine, cum si unde tranzacționează folosind acea adresă.

Dacă îți creezi o adresă printr-o aplicație sau site de internet, furnizorii acelui serviciu vor știi deja destule despre dispozitivul tău și localizarea ta încât să te poată identifica data viitoare și a-ți corela adresa de Blockchain (cât și sumele tranzacționate) toate acestea fiind vizibile public printr-un explorator de blockchain. Multe schimburi cryptovalutare îți cer să te identifici cu numele și datele tale personale (KYC), însemnând că adresa ta de pe blockchain va deveni pururea atașată numelui tău într-o bază de date privată, care va fi predată autorităților oricând o vor cere acestea.

Mai mult

Află mai multe despre blockchain-uri publice și private, platforme de schimb cryptovalute, KYC și pseudo-anonimitate

Momentan în România nu există cadru legislativ specific cryptovalutelor, deținerea și tranzacționarea lor ne fiind nici ilegală, nici reglementată, dar fără dar și poate impozabilă

 În cadrul legislației UE există multiple proiecte care vizează reglementarea cryptomonedelor și integrării blockchain, inclusiv un acord semnat de România în aprilie 2018 privind crearea unui cadrul legislativ de integrare a tehnologiei blockchain și a cryptovalutelor, lăsând libertatea fiecărui stat în parte de a formula și pune în aplicație propriile reglementări. Anumite state din zona Asiei au restricționat și chiar interzis tranzacționarea, minarea anumitor cryptomonede, cu succes limitat. Având în vedere natura necenzurabilă și descentralizată arhitecturii blockchain, un cadru legislativ de reglementare poate fi aplicat doar prin consensul comun al sectorului public cu cel privat, în caz contrar se ajunge inevitabil la apariția unor piețe „gri” în care persoanele fizice vor continua să folosească și să beneficieze de tehnologie fără ca agenții economici și instituțiile financiare să o poată integra, neavând posibilitatea legală în a se autoriza ca activitate respectiv contabiliza și contribui la bugetul public, cu toate că majoritatea ar dori să o facă declarat legal.
Atenție! Acesta nu sunt sfaturi juridice sau financiare. Pentru detalii specifice și ultimele noutăți legislative te îndrumăm să contactezi un expert în domeniu.

Mai mult

Află mai multe despre legislația în vigoare și ultimele știri legate cadrul legislativ.

Precum alte invenții, tehnologia Blockchain se bazează pe inovații precedente printre care recent inventate metode matematice și de criptare, protocoluri de la egal la egal (peer-to-peer), în baza cărora în anul 2009 o persoană (sau grup de persoane) sub pseudonimul Satoshi Nakamoto a publicat prima versiune a protocolului de Blockchain sub formă de cod cu sursă deschisă pe forumul Bitcointalk. Prin prima aplicare practică a sa: cryptomoneda și sistemul de plată numit Bitcoin.

Teoriile asupra identității Satoshi Nakamoto variază de la conspirații ale guvernelor la conglomeratul de corporații Samsung-Toshiba-Nakamichi-Motorola, până și oameni de știință faimoși ajunși decedați. Atât conturile de comunicare cât și primele adrese de Bitcoin, aparținând lui Satoshi și conținând cumulat peste 1 milion de BTC (echivalentul a peste 10 miliarde de dolari), nu au mai avut activitate de mai mult de 10 ani, mai mult probabil blocați și scoși din circulație pentru totdeauna.
În urma contribuției colective pe internet la codul de blockchain Bitcoin, mai puțin de 10% din codul original a supraviețuit, aproape tot din acest 10% cod fiind azi inactiv, astfel Blockchain devenind o adevărată creație colectivă a internetului. Un Bitcoin este divizibil până la 8 decimale, a 100.000.000-a parte dintr-un Bitcoin ajungând a fi denumită un Satoshi, în onoarea creatorului său.

Mai mult

Află mai multe despre algoritmi de criptare, arborele Merkle, hash-uri, dovada-de-muncă (POW) și dovada-de-depozit (POS).

Există două categorii de Blockchain: private și publice. Blockchainurile private sunt controlate exclusiv de către creatorii acestora, pe când cele publice sunt controlate printr-un sistem de „guvernare” privată descentralizată integrată în cod prin votul utilizatorilor (care găzduiesc inclusiv nodurile rețelei), minerii care cresc blockchainul și îi conferă securitatea respectiv dezvoltatorii care îmbunătățesc codul.

Blockchainurile private sunt predominant create de companii private și guverne, numindu-se astfel pentru că nu permit accesul deschis la codul sursă spre a fi modificat, respectiv acceptat de către nodurile și minerii rețelei, motiv pentru care Blockchainurile private tind să aibă predominant proprii mineri și noduri de rețea.
Într-un Blockchain public oricine poate citi, copia și propune modificări în codul sursă, chiar a-și crea propriul blockchain printr-un simplu copy-paste. Modificările de cod se numesc „propuneri de îmbunătățire” (Bitcoin Improvement Proposal în cazul Bitcoin) și sunt votate de către nodurile rețelei, necesitând un consens procentual minim.
În cazul unor modificări fundamentale ce nu ajung la un consens, blockchainul poate suferi o bifurcare rezultând în două blockchainuri cu istoric identic dar mineri separați respectiv tranzacții diferite cu începere de la data evenimentului. Utilizatorii (deținătorii) de cryptomonede pe blockchain vor obține în aceste cazuri cryptomonede în ambele blockchainuri, echivalent al sumelor deținute la momentul bifurcării. Atât utilizatorii, minerii, deținătorii de noduri cât și dezvoltatorii unui blockchain pot fi anonimi.
Mai mult

Află mai multe despre bifurcații de blockchain și sisteme de guvernare private

Tranzacțiile sunt confirmate de către „mineri”, după verificarea validității adreselor implicate în tranzacție cât și a disponibilității sumei dorite spre a fi transmisă plus comisionului ce va reveni minerilor, care vor înregistra apoi tranzacția în următorul bloc (calup) de pe blockchain.

Odată inițiată tranzacția, aceasta ajunge într-un „rezervor” comun de tranzacții, de unde ajung culese de către mineri în funcție de vechimea dar și valoarea comisionului setat de către inițiatorul tranzacției.
Procesarea tranzacțiilor este intenționat încetinită din codul blockchainului, astfel încât chiar și dacă apare o discrepanță în sincronizare între mineri, respectiv dacă blockchainul a fost compromis sau un participant al rețelei a atentat înregistrarea unei tranzacții corupte în noul bloc, ceilalți mineri vor refuza independent și automat blocul respectiv, tranzacțiile aferente acestuia reîntorcându-se în „rezervorul” comun de tranzacții, urmând a fi reasimilate mai târziu de către un alt miner. Prin acest proces minerii sunt motivați să lucreze corect sau riscă să își irosească resursele în procesarea unor tranzacții ce vor fi refuzate de restul rețelei, iar în caz de recidivare riscă chiar excludere permanentă. Pentru ca o tranzacție să fie considerată validă este recomandat să aștepți 6 confirmări pe blockchain, deși unele schimburi cryptovalutare acceptă tranzacții chiar și la 3 sau 2 confirmări. 

Mai mult

Află mai multe despre mineri, schimburi cryptovalutare, hash-uri și exploratoarele de blockchain

Variantele sunt multiple în funcție de cât de simplu, gratuit respectiv securizat dorești să îți creezi o adresă și pe care Blockchain. Te invităm să ne vizitezi pagina de Resurse și Unelte pentru fiecare din aceste variante.

O adresă pe blockchain este derivată din cheia privată unică, generată la rândul ei de un crypto-portofel digital, un client de blockchain sau un algoritm, toate oferite gratuit pe internet. Fiecare blockchain are propriul algoritm de generare adrese, propriul site de suport și în general propriul client (aplicație) prin care însă necesită sincronizarea întregului istoricul de blockchain. O variantă mai simplă sunt multi-portofelele digitale sau fizice, care generează instant cheile private și adresele publice pe multiple blockchainuri, accesibile apoi pe dispozitivul tău (mobil, calculator, PC) printr-un cod pin și recuperabile printr-un șir de cuvinte mnemonice. Cea mai simplă și securizată variantă rămân crypto-portofele fizice, în esență mini-calculatoare integrate care niciodată nu dezvăluie cheia privată, ci doar semnează tranzacțiile inițiate.
Majoritatea cryptomonedelor actuale sunt jetoane create pe blockchainul Ethereum ce pot fi stocate pe aceeași adresă de ETH respectiv administrate prin serviciul gratuit MyEtherWallet
Mai mult
Pe lângă riscurile ce periclitează tranzacțiile bancare clasice și chiar cele în numerar, pe Blockchain cele mai mari riscuri sunt dezvăluirea cheii private, pierderea acesteia, compromiterea dispozitivului digital pe care sunt stocate și nu în ultimul rând investițiile în blockchainuri fără suport tehnic sau viitor în adopție.
Atenție! Nu îți dezvălui niciodată cheia privată nimănui și asigură-te că nu o vede nimeni, nici măcar o cameră de supraveghere, fiind singurul element necesar pentru transferul (chiar golirii) adresei tale pe Blockchain.
Spre diferență de conturile bancare care sunt asigurate de către bancă în caz de furt, atacuri sau escrocherii, la rândul lor băncile fiind asigurate de alte firme, fonduri de asigurări și de către stat, în cazul cryptomonedelor și Blockchainurilor ești pe cont propriu. Odată confirmat transferul, acesta devine ireversibil.
Dispozitivele sub formă de telefoane mobile și calculatoare personale au multiple vulnerabilități, atât la nivel de sistem de operare, alte aplicații-troian care rulează pe acesta și chiar vulnerabilități la nivel fizic (hardware).

Mai mult
Uneltele de vizualizare a Blockchainului, conținutul public al adreselor, istoricului lor cât și al stadiului tranzacțiilor individuale se numesc exploratoare de block și sunt adaptate fiecărui blockchain în parte.


Pentru Blockchainul Bitcoin: blockexplorer.com, blockchain.info, btc.com
Blockchainul ETH și jetoanele existente pe acesta: ethplorer.io, etherscan.io, etherchain.org
WAVES: wavesexplorer.com, wavesdesk.com

Mai mult

Pentru mai multe exploratoare de Blockchain te invităm să ne vizitezi secțiunea de Resurse și Unelte.

Blockchainurile publice au codul sursă deschis (disponibil) oricui pe platforma GitHub. Poți contribui la acestea cu idei, propuneri si cod chiar și anonim sau îl poți copia integral și altera, republica la costuri zero chiar și fără să știi programare.

Blockchainul Bitcoin a fost programat în limbajul C++, alte blockchainuri folosind însă limbaje precum Java, Python sau Ruby. Contractele inteligente de pe platforma Ethereum au propriul limbaj denumit Solidity, alte platforme precum Lisk facilitând programarea în JavaScript, iar altele ca platforma WAVES oferă module complete ce necesită doar simpla configurare și îmbinare, fără a mai fi nevoie de niciun fel de cunoștințe de programare.

Mai mult

Află mai multe detalii despre avantajele și diferențele dintre diferite Blockchainuri.

Az egyesület egy dedikált szakember csapaton alapul

A csapat.

Csatlakozz egyesületünkhez, és ingyen részt vehetsz eseményeinken

Csatlakozhatsz Románia egyik leginnovatívabb egyesületéhez. Minden tagunk elsőbbséget élvez a forrásokkal és eseményekkel kapcsolatban.

Minden erőforrásunk megvan ahhoz, hogy megtanuld mi a blokklánc és hogyan használd azt

Látogass el Eszközeink részletbe, hogy elkezdhessed használni blokklánc eszközeinket.

Partnerek

Asociația Blockchain România cégei, intézményei, hálózata és NGO pertner szervezetei