Tutoriale

Oktatóanyagok, utasítások, technikai kifejezések

Háromféle típusú hálózat vagy csoportszervezés létezik: központosított – decentralizált – elosztott

Központosított hálózat

Decentralizált hálózat

Elosztott hálózat

A szervezés minden módja előnyös és sérülékeny: a központosított szervezet a leghatékonyabb az információ továbbításában, mivel közvetlen, de éppen ezért a leginkább sebezhető a támadásokkal, és csak egy hibahelye van. A kompromittált tag lehet karanténba vagy kizárható, de ha a központi tag kompromittálódott, az egész szervezetet / hálózatot azonnal érinteni fogja, és automatikusan lekapcsolódik a hálózat többi részéről.

Az elosztott szervezet a leginkább ellenálló a hálózati támadásokkal és a korrupcióval szemben, minden olyan veszélyeztetett pont, amely nincs hatással a hálózatra / szervezetre, mint a többi tag. Az információ továbbításának és ellenőrzésének sebessége azonban a leglassabb, minden tagnak meg kell vizsgálnia az összes többi tagot, hogy biztosítsa a konszenzust.

Decentralizált szervezet, ahol minden tag csatlakozik egy hálózati csomóponthoz, szinkronizálja őket, mind a támadások ellenálló képességét, mind a hálózatinformáció-átvitel hatékonyságát ötvözi a hálózati csomópontok szinkronizálásával. A kompromittált csomópontok kizárásra kerülnek a hálózat többi részéből, és csak a hozzájuk kapcsolódó tagokat érintik. Az érintett tagoknak szabadon kell elkülöníteniük és újra csatlakozniuk egy másik, nem sérült csomóponthoz.

A bizánci tábornok - központi hatóság nélküli konszenzus

Tegyük fel, hogy egy tábornok vagy, aki meghódítani akar egy várat. Ha hirtelen megtámadod és körülveszed, meghódítod. Ellenkező esetben viszont le leszel győzve. Hogyan győződsz meg róla, hogy minden szövetségesed:
egyidejűleg megkapta a támadási üzenetedet
mindannyian megegyezésre estek egyidejűleg cselekedni (támadni)
– eltávolítottad az összes kémeket, akik megtudhatták volna terveiddet
eltávolítottad az árulókat illetve az ellentétes tábornokokat akik terved megszakításához vezettek volna
ugynakkor nem parancsolhatsz a többi tábornoknak, akik veled egyrangúak, és nem ismeri fel hatóságodat fölöttük (központi hatóság nélküli megegyezés)?
Ez egy 1975-ben javasolt matematikai probléma, amelyet eddig megoldathatlannak tekintették, amíg a Blockchain technológia nem bizonyult megoldássá.

– a „csomópontok” valós idejű szinkronizálása biztosítja, hogy a teljes hálózat rendelkezik az aktuális információkkal
– a bányászok megegyeznek a konszenzussal, ellenőrzik az ügyleteket, versenyeznek az idő közöttük, beleértve az előző tranzakciók ellenőrzését
– A privát kulcs titkosítása biztosítja, hogy csak a tulajdonos tudja aláírni az ügyleteket és az üzeneteket, átadni az értékeket a blockchain-nak
– A hálózati csomópontok és a „bányászok”, akik nem „játszanak” előre meghatározott szabályok szerint, automatikusan kizárásra kerülnek a fő blokkhálózatból, a köztük lévő verseny a „bányászat” jutalmazására ösztönzi őket, hogy a többi bányász ellenőrizzék őket.
– a blokkhálózaton mindenki ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik a szabad mozgáshoz, a szavazáshoz, a hálózat többi részéhez való csatlakozáshoz vagy a különváláshoz, mindenki érdeke, hogy a résztvevők többségében maradjon a blockchainen.)

Mire használ a Blockchain?

 • identitás és a digitális állampolgárság
  Gyakorlati alkalmazás: Magánszemélyek: Civic, Onename (onename.com); Szervezetek és cégek: Aragon
 • Dokumentumok, oklevelek, bizonyítványok
 • Intelligens szerződések: egyszerű ütemezett programok futtatása
  Gyakorlati alkalmazás: Ethereum, Waves, Neo, Lisk, Rootstock
 • Biztonság: a decentralizált struktúra és a hajtott mechanizmus konszenzusa
 • Szavazás és digitális magán kormányzás
 • Hírnév pszeudo anonimitás alapján

Gyakorlati alkalmazás:

 • Blokkláncon rögzített egyedi fizikai tulajdonok:
  Gyakorlati alkalmazás: művészet (Verisart), méz és csalánkiütés (Apis)
 • Decentralizált Online Shop:
  Gyakorlati alkalmazás: Openbazaar
 • Decentralizált közjegyző
 • Felvétel és nyomon követés valós idejű fizikai termékek szállítása
  Gyakorlati alkalmazás: Fuvarozás követése (BitNautic)
 • A fel nem használt számítógépes erőforrások felhasználása
  Gyakorlati alkalmazás: Titkosított tárhely, redundáns a blokkláncon (Sia, Filecoin, Stroj), Feldolgozási teljesítmény és a mesterséges intelligencia (Golem, Augur)